MENI
4.10.2012

Članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH susreli se sa predsjednikom Parlamenta Mađarske


Mađarska će nastaviti pružati punu podršku Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu kako na političkom planu, tako i razmjenom iskustava o evropskim integracijama jer vašu zemlju što prije želimo vidjeti u evropskoj porodici. Ovo je istakao predsjednik Parlamenta Mađarske Laslo Kever u razgovoru sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Zahvalivši se na dosadašnjoj pomoći našoj zemlji čelnici Parlamentarne skupštine BIH rekli su da dobri politički odnosi trebaju biti ojačani intezivnijom privrednom saradnjom i ratificiranjem određenog broja sporazuma koji bi doprinjeli povezivanju dvije zemlje. Istaknut je i značaj Koridora Vc kojim bi se lakše povezivala Bosna i Hercegovina i Mađarska što bi se posebno odrazilo na trgovinsku razmjenu.

Po riječima predsjednika mađarskog parlamenta Kevera administrativa raščlanjenost i prepreke donekle utječu na smanjenje efikasnosti investiranja u BiH jer, kako je naglasio, mala i srednja preduzeća na teži način mogu ulagati na investicijski prostor koji nije jedinstven.

Tokom susreta razgovarano je i o intezivnijoj parlamentarnoj saradnji na nivou rukovodstava parlamentara tako i na nivou radnih tijela te je pozdravljena ideja da se održavaju redovni godišnji susreti čelnika parlamenata dvije zemlje.  (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću