MENI
4.10.2012

Članica Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Ismeta Dervoz učestvovala na sastancima radnih tijela PSVE-a


Članica Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Ismeta Dervoz učestvovala je danas na sastanku Odbora za ravnopravnost spolova i Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije PSVE-a.

Izvještavajući o svojoj posjeti Bosni i Hercegovini 17. i 18. septembra 2012. godine, izvjestilac o ravnopravnosti spolova u jugoistočnoj Evropi, gospodin Jean Charles Gardetto je istakao zadovoljstvo ostvarenom saradnjom sa Komisijom za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te pohvalio aktivnosti poslanice Ismete Dervoz u vezi inicijative za potpis i ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Tokom današnjeg dana, na sastanku Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije PSVE-a razmatran je sažetak izvještaja, koji je kao izvjestiteljica predstavila poslanica Ismeta Dervoz. Učesnici sastanka su pozdravili navedeno izlaganje, te naglasili da se usvajanje nacrta izvještaja očekuje na sastanku Odbora koji će biti održan u Parizu u decembru ove godine. Također, Ismeta Dervoz je podnijela i Izvještaj o sastanku Odbora i konferenciji koja je održana u Mariboru 20. i 21. septembra 2012. godine.

Danas je održan i sastanak Mreže parlamentaraca za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, tokom kojeg je Ismeta Dervoz informirala prisutne o aktivnostima koje Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova PSBiH planira provesti u vrhu promocije Istanbulske konvencije, Vodiča za parlamentarce, te obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Na sastanku je posebno pozdravljena namjera prevođenja Vodiča na jezike koji su u zvaničnoj upotrebi u BiH, te njegovo distribuiranje za parlamentarce na svim nivoima vlasti.

Također, članice Stalne delegacije PSBiH Ismeta Dervoz i Milica Marković susrele su se i sa stalnim predstavnikom BiH pri Vijeću Evrope, ambasadorom Almirom Šahovićem. Tom prilikom, razmotrene su mogućnosti za saradnju i konkretnu podršku stalnog predstavnika i Ambasade za projekte u kojima učestvuju članovi Stalne delegacije PSBiH u PSVE. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću