MENI
9.10.2012

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH dr. Božo Ljubić i članovi Grupe prijateljstva za Zapadnu Evropu razgovarali sa predstavnicama Bundestaga o stipendijama za mlade iz Bosne i Hercegovine


Danas su predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH, dr. Božo Ljubić i članovi Grupe prijateljstva za Zapadnu Evropu, Boško Tomić, Zvonko Jurišić i Mirsad Mešić, u odvojenim susretima razgovarali sa predstavnikom Bundestaga, Arfst Wagnerom i potpredsjednikom Humboldt Univerziteta iz Berlina, Peter Frenschom.

Glavna tema razgovora bila je izbor novih kandidata za Međunarodnu parlamentarnu stipendiju (IPS) koju svake godine dodjeljuju Bundestag i Univerzitet iz Berlina, a čiji je cilj da visokokvalificirani i politički zainteresirani mladi ljudi kroz petomjesečni rad u Bundestagu upoznaju njemački parlamentarni sistem i procese odlučivanja, te steknu praktična iskustva iz oblasti parlamentarnog rada.

Dr. Ljubić je rekao kako smatra da je stipendiranje u SR Njemačkoj dobar put da standardi zrele demokratije postepeno dolaze u BiH. „Teško bismo našli bolje mjesto u Evropi od Bundestaga gdje bismo uputili mlade ljude da steknu nova znanja“, istakao je on.

Gospodin Wagner je rekao da su stipendisti već izabrani i da su tokom razgovora pokazali izuzetno visok stepen obrazovanja, poznavanja njemačkog jezika i političkih prilika. „Budući da su svi kandidati izvrsni, uradit ću sve što je u mojoj moći da se u narednom periodu omogući veći broj stipendija“, naglasio je on. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću