MENI
10.10.2012

Odbor za žalbe građana posjetio granični prijelaz u Orašju

 
Prva zamjenica predsjedavajućeg Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Amela Bašić, drugi zamjenik predsjedavajućeg Borislav Radić, te članovi Marijan Milićević i Ermin Pešto boravili su danas u posjeti graničnom prijelazu u Orašju i tom prilikom razgovarali sa komandirom Jedinice Graničnog prijelaza u Orašju Zdravkom Sedlom.

Članovi Odbora su upoznali gospodina Sedlu sa nadležnostima Odbora i izrazili interesovanje o uvjetima rada pripadnika Granične policije BiH na ovom graničnom prijelazu. Tokom razgovora, posebno su se interesirali za informiranje građana o njihovim pravima tokom prelaska granice, što može imati uticaja na broj i prirodu predstavki koje građani upućuju na zaposlenike graničnog prijelaza u Orašju. Također tema razgovora bila je i opremljenost prijelaza videonadzorom.

Komandir jednice je upoznao goste da je granični prijelaz prije nekoliko godina obnovljen sredstvima Evropske unije, što znači da je savremeno opremljen te olakšava uvjete rada zaposlenika. Istakao je da ovo nije toliko frekventan granični prijelaz, iz čega proizilazi da građani ne upućuju veliki broj predstavki na zaposlenike.

Također, tokom sastanka razmijenjena su mišljenja i u vezi aktivnosti koje se provode s ciljem smanjenja nelegalnog prelaska granice, te radnji za što kvalitetnije obuke zaposlenika.
Na kraju je izraženo zadovoljstvo što je do sada upućen mali broj predstavki građana na rad zaposlenika ovog graničnog prijelaza, te izažena nada da će se takva praksa i ubuduće nastaviti.
Inače, današnja posjeta je realizirana uz podršku USAID-ovog Projekta podrške jačanja parlamenata u BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću