MENI
11.10.2012

Održana sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH


Na održanoj 16. sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine primljena je k znanju Informacija o realiziranju ugovora o prodaji viškova naoružanja prijašnjih entitetskih ministarstava odbrane. Zaključeno je da Ministarstvo odbrane BiH, u što kraćem roku, izvrši preostale obaveze iz ugovora o prodaji viškova naoružanja, te nakon njihova ispunjenja dostavi konačnu informaciju Zajedničkoj komisiji o realiziranju ugovora o prodaji viškova naoružanja prijašnjih entitetskih ministarstava odbrane.

Primljena je k znanju Godišnja analiza iz oblasti upravljanja personalom za 2011. godinu. Zaključeno je da preporuke koje je Parlamentarni povjerenik BiH naveo tokom današnje rasprave, a sastavni su dio prošlogodišnjeg Izvještaja o radu Parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, budu razmatrane na narednoj sjednici Zajedničke komisije s ciljem donošenja određenih zaključaka.

Članovi Zajedničke komisije su domovima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za poziciju Parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, predložili gospodina Boška Šiljegovića.
Zajednička komisija je odlučila da uputi u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti odbrane i sigurnosti BiH.

Prihvaćena je Informacija o posjeti Parlamentarnog vojnog povjerenika BiH 4. rotaciji Oružanih snaga BiH u operaciji podrške miru ISAF u Islamskoj Republici Afganistan. Zaključeno je da se, radi upoznavanja, Informacija uputi domovima PSBiH, kao i da Ministarstvo odbrane BiH postupi po preporukama koje su sadržane u Informaciji.
Članovi Zajedničke komisije su se upoznali sa pozivom na Konferenciji RACVIAC-a, koja će biti održana u Zagrebu 16. i 17. oktobra 2012. godine, te primili k znanju Informaciju u vezi produženja NATO Povjereničkog fonda II u BiH na 2013. godinu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću