MENI
13.10.2012

Počelo plenarno zasjedanje Parlamentarne skupštine Mediterana


Na Malti je počelo 7. Plenarno zasjedanje Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM), na kojem Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine predstavljaju predsjedavajući Stalne delegacije PSBiH u PAM-u Šemsudin Mehmedović te njegovi zamjenici Mladen Ivanković Lijanović i Ognjen Tadić.

U prvom dijelu podnesena su uvodna izlaganja u kojima su dominirale teme vezane za procese promjena u regionu Mediterana i zbog kojih je 2006. godine PAM i formiran. Tu se prije svega misli na procese demokratizacije u arapskim zemljama koji su mirnim putem vrlo uspješno okončani u Jordanu, Maroku i Alžiru dok su zbivanja u Tunisu, Egiptu i Libiji imali potpuno drugačiji predznak. Posebno pitanje, kako je istaknuto, zauzima Sirija gdje su se desili zločini ali kao i nekada u Bosni i Hercegovini međunarodna zajednica ili šuti ili tromo reagira.

Bitna pitanja kojima se bavi zasjedanje PAM-a su također energija, migracije, proizvodnja hrane, ljudska prava, socijalna pitanja, terorizam i organizirani kriminal. Među inicijativama koje su se mogle čuti svakako se izdvaja ideja o uspostavi posebnog investicijskog fonda za zemlje Mediterana kao i zone slobodne trgovine među ovim zemljama gdje bi zahvaljujući tradicionalno dobrim odnosima sa zemljama PAM-a svoju razvojnu priliku mogla vidjeti i Bosna i Hercegovina. Također, posebno je naznačena potreba saradnje PAM-a sa Arapskom unijom, OIC, OSCE, EU, NATO, te sa UN gdje se PAM pominje kao grupa prijateljstva.

Današnje zasjedanje obilježila je rasprava i glasanje o rezolucijama Drugog stalnog komiteta za ekonomsku, socijalnu i ekološku saradnju kao i plan aktivnosti ovog Komiteta za 2013. i 2014.godinu. Nakon uvodnih izlaganja, pristupilo se raspravi i glasanju o rezolucijama a naročitu pažnju izazvala je rasprava o ekologiji u području Mediterana, kao i mogućnostima zapošljavanja kako bi se smanjio migracioni pritisak sa juga na sjever. Rezolucije su jednoglasno usvojene.

U popodnevnom dijelu zasjedanja očekuje se rasprava o rezolucijama iz oblasti obrazovanja kao osnovu za kvalifikovanu radnu snagu te otvaranju novih radnih mjesta i nezaposlenosti na Mediteranu.

Nakon usvajanja izvještaja i rezolucija slijedi izbor novog predsjednika i rukovodstva PAM-a. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću