MENI
19.9.2023

Održana 11. sjednica Vijeća nacionalnih manjina BiH

Na 11. sjednici Vijeća nacionalnih manjina BiH primljena je k znanju Informacija o troškovima dnevnica Vijeća nacionalnih manjina BiH za period januar - juni 2023. godine.

K znanju je primljena i usmena informacija u vezi s aktivnostima Radne grupe na izradi Informacije o ulozi nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima na državnom, entitetskom, kantonalnom i općinskom nivou. Uz ovu Informaciju, članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH usvojili su zaključak o potrebi da se pristupi izradi izmjena Izbornog zakona BiH kojima bi se reguliralo pitanje nacionalnog izjašnjavanja kandidata uoči svakih izbora.

K znanju je primljena i Informacija predsjedavajućeg Vijeća nacionalnih manjina BiH o dopisima upućenim Vijeću ministara BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH, u skladu sa zaključcima donesenim na 10. sjednici Vijeća nacionalnih manjina BiH.

Vijeće nacionalnih manjina BiH k znanju je primio i odgovor Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona.

U vezi sa urgencijom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH oko dodatnih pitanja Savjetodavnog komiteta za Okvirnu konvenciju za zaštitu nacinalnih manjina u Bosni i Hercegovini, zaključeno je da će Vijeće nacionalnih manjina BiH Ministarstvu uputiti dopis sa odgovorima na dodatna pitanja. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću