MENI
4.9.2023

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Dragan Čović održao sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske

"Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović održao je danas u Zagrebu radni sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Zvaničnici su razgovarali o odnosima i suradnji dvije države, aktuelnim procesima u Bosni i Hercegovini, te napretku na evropskom putu i otvaranju procesa pregovora.

Dr. Čović tom je prilikom naglasio napredak ostvaren u pogledu provođenja reformi na evropskom putu, predvođen novim sazivom Vijeća ministara BiH. Nedavno usvajanje reformskih zakona snažan je iskorak za evropsku BiH, istaknuo je dr. Čović.

Naznačeno je kako su stabilan politički dijalog, povjerenje i ravnopravnost tri konstitutivna naroda ključni za razvoj evropske BiH. Također, naglasio je kako izmjene i dopune Izbornog zakona i zaštita legitimnog predstavljanja ostaju visoki prioritet.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je da je nastavak reformskoga procesa ključan kako bi BiH započela pristupne pregovore s Evropskom unijom. Dodao je da će Hrvatska i dalje pružati snažnu podršku BiH.

Radi funkcionalnosti zemlje i ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda potrebno je nastaviti razgovore političkih aktera u BiH o izbornoj reformi, poručio je Plenković.

Naglasio je nastavak snažne podrške Vlade RH u postizanju potpune jednakopravnosti hrvatskoga naroda u BiH i ostvarenju njegovih Ustavom zajamčenih prava na svim nivoima.

Na koncu, bilateralni odnosi su ocijenjeni zadovoljavajućima, te su zvaničnici razgovarali o daljem jačanju saradnje dvije države u brojnim važnim oblastima.“ (saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću