MENI
1.9.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara i delegatkinja u Domu naroda PSBiH Marina Pendeš učestvovali na Parlamentarnom obavještajno – sigurnosnom forumu u Londonu

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara i delegatkinja u Domu naroda PSBiH Marina Pendeš učestvovali su na Parlamentarnom obavještajno – sigurnosnom forumu, koji je održan u Londonu.

Ovaj vodeći međunarodni sigurnosni forum, čiji je osnivač i predsjedavajući dugogodišnji američki kongresmen Robert Pittenger, bio je prilika da parlamentarci i vodeći vladini zvaničnici iz 60 država učesnica, razmijene informacije i otvore dijalog sa eminentnim stručnjacima s ciljem boljeg razumijevanja, te suočavanja sa aktuelnim globalnim sigurnosnim prijetnjama i izazovima.

Učesnici foruma imali su priliku da saslušaju ekspertizu i otvore dijalog u vezi sa borbom protiv terorizma, izazovima u oblasti kibernetičke sigurnosti, dijeljenjem obavještajnih podataka, te sa takozvanim „predatorskim“ stranim ulaganjima.

Razgovaralo se i o korištenju 5G mreže, izazovima u vezi sa mogućnostima korištenja vještačke inteligencije, kao i o drugim relevantnim temama.

Osim kongresmena Pittengera, učesnicima foruma obratila se poslanica u britanskom Parlamentu i predsjedavajuća Komisije za vanjske poslove britanskog Parlamenta Alicia Kearns, poslanik u britanskom Parlamentu Bob Stewart, te poslanik u američkom Kongresu i član Komisije za obavještajne poslove, finansijske službe i vanjske poslove američkog Kongresa French Hill.

Tokom boravka u Londonu, predsjedavajući Čavara i delegatkinja Pendeš posjetili su Ambasadu Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, te razgovarali s ambasadorom Bosne i Hercegovine Osmanom Topčagićem. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću