MENI
21.8.2023

Održana 10. sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije

Na 10. sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržana je i u dalju parlamentarnu proceduru upućena modifikovana poslanička inicijativa Nihada Omerovića, koja glasi: “Predstavnički dom PSBiH predlaže Vijeću ministara BiH i Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH da se, poštujući zakon i druge propise, na period od godinu dana obustavi primjenaOdluke o visini naknade koju plaća operator zrakoplova po prevezenom putniku i toni prevezene robe/tereta u odlasku sa aerodroma u Bosni i Hercegovini(„Službeni glasnik BiH“, broj 20/23), te da se za to vrijeme urade neophodne analize u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i prometa BiH i Direkcijom za civilno zrakoplovstvoBiH,kako bi se došlo do najadekvatnijeg rješenja.“

K znanju su primljeni izvještaji o radu institucija Bosne i Hercegovine nad kojima Komisija provodi parlamentarni nadzor, i to:

  • Izvještaj o radu Regulatornog odbora željeznica Bosne i Hercegovine za 2022. godinu,
  • Izvještaj o radu Regulatorne agencije za komunikacije za 2021. godinu.

Uz Izvještaj o radu Regulatorne agencije za komunikacije za 2021. godinu, usvojen je zaključak kojim Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH traži od Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine da u roku od 30 dana Komisiji dostavi sveobuhvatnu informaciju o razlozima i statističkim podacima koji opravdavaju donošenje odluke direktora kojom su sektori Banja Luka i Mostar polovinom 2021. dobili po četiri nove unutrašnje organizacione jedinice, i to odsjeke za: telekomunikacije, emitovanje, radiokomunikacije ,te opće i finansijske poslove. Također, informacija treba da sadrži i:
a) Podatke o nacionalnoj zastupljenosti rukovodećih zaposlenika i šefova unutrašnjih organizacionih jedinica i to: podatke za dan  1. 1. 2016. godine, kao i posebno podatke za dan 1.8.2023. godine.
b) Podatak o tome da li je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odobrilo Regulatornoj agenciji da u 2022. godini za regulatorni dodatak na redovnu platu isplati iznos od 640 hiljada KM?“ (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću