MENI
21.8.2023

Održana 9. sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma

Na 9. sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržan je, u drugoj komisijskoj fazi i po skraćenom postupku, te uz dva usvojena amandmana, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji su predlagači poslanici Mladen Bosić i Darko Babalj.

Komisija je podržala poslaničku inicijativu Šemsudina Mehmedovića kojom se traži od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da pokrene postupak izmjene Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, broj 34/23) s ciljem da se u članu 6. briše stav (6) i da se u članu 7. briše stav (5) kojima se reguliše korištenje službenog vozila u kontinuitetu tokom 24 sata dnevno i putni nalog za službena vozila kojima upravlja samo jedno lice.

Komisija je podržala Konsolidirani godišnji izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH za 2022. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora BiH. Uz ovaj Izvještaj, Komisija je usvojila i Domu predložila usvajanje sljedećeg zaključka: Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine traži od Ministarstva vanjskih poslova BiH, Instituta za nestale osobe BiH, Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH i Vijeća za državnu pomoć BiH da pod hitno dostave izjašnjenja o razlozima nedostavljanja informacija Centralnoj harmonizacijskoj jedinici Ministarstva finansija i trezora BiH na osnovu kojih se izrađuje Konsolidirani godišnji izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH za 2022. godinu.“

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma podržala je i Godišnji konsolidirani izvještaj interne revizije za 2022. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću