MENI
24.7.2023

Održana 4. sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava

Na 4. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržan je, u drugoj komisijskoj fazi, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine (P.Z.E.I.), čiji je predlagač Vijeće ministara BiH (Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH).

Komisija nije podržala principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić.

Komisija je usvojila sljedeće izvještaje:

  • Izvještaj o radu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, u dijelu nadležnosti ove Komisije
  • Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu, čiji je podnosilac Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini,
  • Izvještaj o radu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa za 2022. godinu, čiji je podnosilac Komisija za odlučivanje o sukobu interesa.

Nije usvojen Izvještaj o radu Vijeća nacionalnih manjina BiH za 2022. godinu, čiji je podnosilac Vijeće nacionalnih manjina BiH.

Članovi Komisije usvojili su zaključak da upute urgenciju Skupštini Kantona Sarajevo i Parlamentu Ferderacije BiH kojom će zatražiti od ovih zakonodavnih tijela da članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH, koji su, mimo procedura PSBiH, nastavili da učestvuju u radu u vijećima nacionalnih manjina Kantona Sarejevo i Federacije BIH, budu zamijenjeni drugim članovima.

Sa dnevnog reda sjednice, na zahtjev predlagača, skinuta je poslanička inicijativa Milorada Kojića kojom se nalaže Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH da formira radnu grupu u kojoj će biti predstavnici nadležnih institucija Republike Srpske, Federacije BiH i institucija BiH s ciljem izmjene Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača za Institut za nestala lica BiH, te predloži izmjene Sporazuma u dijelu koji se odnosi na organizaciju upravljačke strukture Instituta, a utvrđeni prijedlog uputi Vijeću ministara BiH na usvajanje. Poslanička inicijativa povučena je nakon što je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u vezi sa sadržajem inicijative preduzelo proceduralne korake prema Predsjedništvu BiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću