MENI
5.7.2023

Članovi Grupe prijateljstva za Aziju PSBiH sastali se sa posebnim predstavnikom Vlade NR Kine za evropske poslove

Članovi Grupe prijateljstva za Aziju Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara, Snježana Novaković – Bursać i Zlatko Miletić sastali su se u Sarajevu sa posebnim predstavnikom Vlade Narodne Republike Kine za evropske poslove, Wuom Hongboom, koji boravi u radnoj posjeti našoj zemlji.

Tokom susreta, kojem je prisustvovao i ambasador NR Kine u BiH Ji Ping, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH i član Grupe prijateljstva za Aziju Marinko Čavara zahvalio se posebnom predstavniku kineske Vlade na posjeti i poželio mu dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu.

Sagovornici su se složili da dvije države imaju dobre, prijateljske odnose. Razmijenjena su mišljenja o jačanju saradnje na različitim područjima, posebno jačanju odnosa između parlamenata, odnosno da se prioritet da konstruktivnoj saradnji, sa naglaskom na privrednu saradnju i jačanje vanjskotrgovinske razmjene.

Gospodin Čavara čestitao je visokom gostu na svim rezultatima NR Kine, naročito na kontinuitetu ekonomskog prosperiteta.

Delegatkinja u Domu naroda PSBiH i članica Grupe prijateljstva za Aziju Snježana Novaković - Bursać prenijela je izraze zahvalnosti NR Kini i njenom rukovodstvu na principijelnom stavu poštovanja međunarodnog prava, a naročito, kako je naglasila, u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija po pitanju visokog predstavnika. Istakla je da rezultati koje je NR Kina ostvarila kad je riječ o iskorjenjivanju siromaštva predstavljaju primjer društvenog i političkog djelovanja zasnovanog na ispravnim idejama i ciljevima. Zaključila je da uspostavljanje održivog mira, univerzalne sigurnosti i zajedničkog prosperiteta čovječanstva, kojima teži zvanična kineska politika, uz poštovanje principa suvereniteta i nemiješanja u unutrašnja pitanja pojedinih zemalja, predstavljaju prihvatljive pozicije za sve narode i države koje žele da upravljaju svojim razvojem.

Posebni predstavnik Vlade NR Kine za evropske poslove Wu Hongbo istakao je da Evropa prolazi kroz veliku refleksiju i debatu o svojoj percepciji i strategiji prema Kini, te da zbog toga kineski zvaničnici nastoje da daju čvrsto i ciljano pojašnjenje u vezi sa stavovima i interesima Kine.

Na sastanku je zaključeno da dvije države imaju ogroman potencijal za dobru i jaku saradnju, što dokazuju zajednički projekti realizovani u proteklom periodu, te da treba težiti stvaranju uslova za intenzivnija ulaganja kineskih investitora u BiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću