MENI
3.7.2023

Održana 8. sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije

Na 8. sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) prihvaćen je, u drugoj komisijskoj fazi i sa dva usvojena amandmana, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Klub poslanika Demokratske fronte.

Uz ovaj Prijedlog zakona, Komisija je usvojila i Domu predložila usvajanje zaključka kojim se Ministarstvu komunikacija i prometa BiH nalaže da, u roku od 30 dana, u skladu s članom 29. stav (5) ovog Zakona, donese izmjenu Pravilnika kojim se propisuje način obilježavanja vozila iz člana 29. st. (2) i (3) ovog Zakona.

Usvojena je Informacija sa 7. (tematske) sjednice Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH sa prijedlogom zaključaka, koji glase:

  • Predstavnički dom PSBiH traži od Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine da u što kraćem roku dostavi Vijeću ministara Bosne i Hercegovine na usvajanje i upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o dopunama Zakona o osnovama sigurnosti sаоbrаćаја nа putеvimа u Bosni i Hercegovini, kojim će se propisati da se višestrukim povratnicima u činjenju prekršaja iz oblasti sigurnosti saobraćaja može izreći zaštitna mjera privremenog ili trajnog oduzimanja motornog vozila, kao i utvrditi definisanje i adekvatno sankcionisanje naročito bahate vožnje. 
  • Predstavnički dom PSBiH konstatuje da Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine nije realizovalo zaključak Predstavničkog doma PSBiH usvojen na 38. sjednici, održanoj 30. 11. 2016., kojim se zadužuje Ministarstvo da u roku od šest mjeseci izradi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti sаоbrаćаја nа putеvimа u Bosni i Hercegovini u dijelu koji se odnosi na definisanje i adekvatno sankcionisanje naročito bahate vožnje, te je potrebno da Ministarstvo u roku od 15 dana dostavi Predstavničkom domu informaciju o preduzetim mjerama na realizaciji navedenog zaključka.
  • Predstavnički dom PSBiH traži od Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine da postupa u skladu s Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja prekršajne evidencije („Službeni glasnik BiH“, broj 43/18), te da poštuje član 9. stav (1) istog Pravilnika.
  • Predstavnički dom PSBiH predlaže Vladi Federacije Bosne i Hercegovine da u što kraćem roku uputi u parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjena Zakona o prekršajima kojima bi se omogućila efikasna primjena krivičnih odredbi Zakona o osnovama sigurnosti sаоbrаćаја nа putеvimа u Bosni i Hercegovini, kojim će propisati lišavanje slobode lica koja su višestruki povratnici u činjenju prekršaja iz oblasti sigurnosti saobraćaja, bez obzira na to što mogu dokazati da nisu u mogućnosti platiti novčanu kaznu. 
  • Predstavnički dom PSBiH predlaže Vladi Federacije Bosne i Hercegovine da u što kraćem roku uputi u parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjena Zakona o prekršajima kojima bi se omogućila efikasna naplata novčanih kazni izrečenih zbog saobraćajnih prekršaja, na način da Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine provodi prinudnu naplatu za bilo koji iznos iz Evidencije o izrečenim prekršajima i prekršajnim sankcijama, na isti način na koji je ovlaštena za naplatu poreskih obaveza.

Usvojene zaključke potrebno je dostaviti na znanje Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.   

  • Predstavnički dom PSBiH predlaže Vladi Republike Srpske da u što kraćem roku uputi u parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjena Zakona o prekršajima Republike Srpske kojima bi se omogućila efikasna primjena krivičnih odredbi Zakona o osnovama sigurnosti sаоbrаćаја nа putеvimа u Bosni i Hercegovini na način da se licima koja su višestruki povratnici u činjenju prekršaja iz oblasti sigurnosti saobraćaja novčane kazne koje nisu naplaćene prinudnim putem zamijene kaznom zatvora u znatno kraćem roku od tri godine, kako je trenutno utvrđeno. 

Usvojeni zaključak potrebno je dostaviti na znanje Narodnoj skupštini Republike Srpske.

  • Predstavnički dom PSBiH traži od Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine da prilikom izrade novog Zakona o osnovama sigurnosti sаоbrаćаја nа putеvimа u Bosni i Hercegovini razmotri sve prijedloge koje mu dostave ministarstva unutrašnjih poslova.

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH usvojila je i zaključak kojim Kolegiju Predstavničkog doma predlaže da u dnevni red 8. sjednice Predstavničkog doma uvrsti tačku dnevnog reda Informacija sa 7. (tematske) sjednice Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH sa prijedlogom zaključaka. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću