MENI
3.7.2023

Članovi Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a Radovan Kovačević i Albin Muslić učestvuju u Kanadi na 30. godišnjem zasjedanju PSOSCE-a

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a (PSOSCE) Radovan Kovačević i Albin Muslić učestvuju na 30. godišnjem zasjedanju PSOSCE-a, koje se održava u Vancouveru (Kanada).

Zasjedanje je započelo uvodnim obraćanjima predsednice PSOSCE-a Margarete Cederfelt, predsjednice Senata Kanade Raymonde Gagne i zamjenika predsjednika Predstavničkog doma Parlamenta Kanade Chrisa d’Entremonta, koji su u svojim govorima pozvali na jačanje uloge OSCE-a u suočavanju sa trenutnim izazovima, uključujući i okončanje rata u Ukrajini. Učesnike zasjedanja pozdravio je u video – poruci i premijer Kanade Justin Trudeau.

Tokom petodnevnog zasjedanja PSOSCE-a, učesnici će razmijeniti stavove i mišljenja o temi “Jačanje regionalne sigurnosti podsticanjem demokratskih i inkluzivnih društava – uloga PSOSCE-a”. Na plenarnoj sjednici, kao i na sjednicama Stalnog odbora i općih odbora PSOSCE-a bit će zauzeti stavovi i o drugim aktuelnim pitanjima, s naglaskom na situaciju u Ukrajini, energetsku sigurnosti i sve ozbiljnije pitanje uloge i korištenja umjetne inteligencije.

Očekuje se da će učesnici zasjedanja usvojiti i Vancouversku deklaraciju, a bit će izabrano i novo rukovodstvo PSOSCE-a. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću