MENI
28.6.2023

Članice Delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja Snježana Novaković – Bursać i Ljubica Miljanović učestvovat će na jubilarnoj 30. Generalnoj skupštini Interparlamentarne skupštine pravoslavlja

Članice Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja Snježana Novaković – Bursać i Ljubica Miljanović učestvovat će na jubilarnoj 30. Generalnoj skupštini Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, koja će se od 29. juna do 3. jula održati na Halkidikiju (Republika Grčka).

Kako su organizatori najavili, glavna tema o kojoj će raspravljati na jubilarnoj konferenciji ove multilateralne parlamentarne organizacije nosi naziv „30 godina Interparlamentarne skupštine pravoslavlja: suočavanje sa novim izazovima, pred novim perspektivama“.

Prema najavama, konferencija će biti prilika za otvorenu diskusiju, kao i iznošenje stavova, razmišljanja i prijedloga o promociji hrišćanske tradicije i vrijednosti u evropskoj stvarnosti u kojoj postoje oprečna mišljenja o ovom pitanju.

U okviru 30. Generalne skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja bit će održana i posebna sjednica na temu „Uloga hrišćanskih vrijednosti u Evropi i svijetu – konvergencija i divergencija“. Očekuje se da će na ovoj tematskoj sjednici biti razmijenjena mišljenja o ulozi Interparlamentarne skupštine pravoslavlja kao promotera hrišćanske tradicije i vrijednosti u zajedničkoj evropskoj budućnosti, uz učešće svih relevantnih aktera, uključujući civilno društvo, političke institucije i crkvena tijela.

Učesnici jubilarne 30. Generalne skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja osvrnut će se i na tri decenije postojanja i djelovanja ove multilateralne parlamentarne organizacije, a bit će riječi i o organizacijskim pitanjima Međunarodnog sekretarijata i Generalne skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću