MENI
26.6.2023

Održana 29. sjednica Odbora za žalbe građana

Na 29. sjednici Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrano je 13 žalbi na rad i postupanje policijskih službenika, zajedno sa izvještajima nadležnih policijskih agencija.

U vezi sa žalbom na rad i postupanje policijskog službenika Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) Odbor za žalbe odgodio je izjašnjenje o izvještaju o provedenom internom postupku, uz zaključak da se izvještaj dopuni prema smjernicama Odbora.

Od ukupno pet žalbi, koje su se odnosile na rad i postupanje policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, dvije su ocijenjene kao neosnovane. Izjašnjenje o izvještajima za tri žalbe odgođeno je jer je utvrđena osnovanost podnošenja žalbi, a cijeneći osnovanu sumnju da je policijski službenik počinio težu povredu službene dužnosti Odbor je usvojio zaključak kojim se traži preduzimanje mjera rukovodstva Direkcije, te dodatne informacije o ishodu postupaka koji su pokrenuti protiv odgovornog policijskog službenika.

Odbor je razmatrao i sedam žalbi na rad i postupanje policijskih službenika Granične policije BiH, koje su ocijenjene kao neosnovane, odnosno bez dovoljno dokaza, te su usvojeni izvještaji Granične policije BiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću