MENI
26.6.2023

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović primio u radnu posjetu generalnog inspektora Ministarstva odbrane BiH

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović primio je danas u radnu posjetu generalnog inspektora Ministarstva odbrane BiH brigadnog generala Mirsada Ahmića, s kojim je razgovarao o stanju ljudskih prava i personala u Oružanim snagama BiH, kao i nastavku saradnje Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika BiH i Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH.

Sastanku su prisustvovali i brigadiri Siniša Anteljević i Nusret Demić, koji su u ime Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH, zajedno sa parlamentarnim vojnim povjerenikom BiH Boškom Šiljegovićem, učestvovali u radu 15. svjetske konferencije ombudsmena za oružane snage, koja je, u organizaciji Ženevskog centra za upravljanje sektorom sigurnosti (DCAF) i Parlamenta Republike Austrije, održana od 18. do 20. juna u Beču.

Učešće parlamentarnog vojnog povjerenika BiH i predstavnika Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH na 15. svjetskoj konferenciji ombudsmena za oružane snage u Beču ocijenjeno je kao uspješno. Naglašeno je da su učesnicima konferencije približena iskustva i dobre prakse iz BiH kad je riječ o zaštiti ljudskih prava pripadnika Oružanih snaga BiH, kao i modaliteti bliske i uspješne saradnje predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti u BiH na zajedničkom rješavanju slučajeva kršenja ljudskih prava pripadnika Oružanih snaga BiH, kao i na pitanjima zaštite integriteta i rješavanja statusnih pitanja i uslova života i rada pripadnika Oružanih snaga BiH.

Tokom sastanka razmijenjene su informacije i analizirani zajednički predmeti i budući zadaci Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika BiH i Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću