MENI
22.6.2023

Članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa premijerom Mađarske

Članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom koji boravi u službenoj posjeti našoj zemlji.

Tokom otvorenog razgovora istaknuto je da su odnosi dvije zemlje vrlo dobri i neopterećeni neriješenim pitanjima a članovi rukovodstva parlamentarnih domova i ovom prilikom zahvalili su se na pomoći koju Mađarska pruža razvoju Bosne i Hercegovine i njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Ovo je bila prilika da se visoki gost upozna sa viđenjima aktuelnog političkog trenutka Bosne i Hercegovine i nastojanjima da se ispune prioriteti bitni za približavanje EU. Zajednički je ocijenjeno da privredna saradnja dvije zemlje nije na željenoj visini i da ni izbliza nisu iskorišene mogućnosti koje su na raspolaganju. Bilo je također riječi i o potrebi kvalitetnijeg transportnog povezivanja dvije zemlje za šta, zahvaljujući savremenim putnim koridorima koji se grade ili su planirani također postoje realne šanse.

Premijer Orban tokom razgovora je istaknuo da se Mađarska i on lično snažno zalažu za ubrzani prijem zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Na taj način, istaknuo je on, ne bi bili ostvareni samo benefiti za Bosnu i Hercegovinu i ostale zemlje regiona nego bi to istovremeno značilo dolazak nove energije koja je potrebna za veću stabilnost i bolju budućnost Evropske unije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću