MENI
22.6.2023

Članice Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Marina Pendeš i Sanja Vulić učestvovale u Tirani u radu Parlamentarnog foruma o malom i lakom naoružanju

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Marina Pendeš i članica Zajedničke komisije Sanja Vulić učestvovale su u radu dvodnevnog Parlamentarnog foruma o malom i lakom naoružanju koji je danas završen u Tirani.

Tokom drugog dana Parlamentarnog foruma, koji je organiziran uz podršku Ureda za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Evropi (SEESAC), Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i Parlamenta Albanije, raspravljalo se o usklađivanju zakonodavnog okvira sa regulatornim okvirom Evropske unije (EU) i drugim relevantnim međunarodnim obavezama, uključujući i uvođenje rodne ravnopravnosti iz Mape puta za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u zemljama Zapadnog Balkana, odnosno veće zastupljenosti žena na političkim pozicijama na kojima se donese odluke.

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije Marina Pendeš prezentirala je stanje po pitanju integriranja rodne ravnopravnosti u pravni i politički okvir o kontroli malokalibarskog oružja u Bosni i Hercegovini. Naglasila je potrebu uključivanja rodne perspektive u zakonodavstvo koje regulira pitanje kontrole malog oružja i lakog naoružanja, te je iznijela i glavne izazove i mogućnosti u vezi sa usklađivanjem pravnog okvira u Bosni i Hercegovini sa regulatornim okvirom EU i drugim međunarodnim instrumentima.

Pendeš je organizatorima Parlamentarnog foruma sugerirala da urade uporedne analize rodne zastupljenosti i ravnopravnosti u sektorima odbrane i sigurnosti u zemljama Zapadnog Balkana sa drugim regionima, kao što su skandinavske i baltičke zemlje, s ciljem da se urade preporuke koje će se koristiti u usklađivanju pravnog okvira u ovoj oblasti sa propisima EU i drugim međunarodnim instrumentima. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću