MENI
22.6.2023

Članice Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Marina Pendeš i Sanja Vulić razgovarale u Tirani sa članovima Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine Republike Srbije

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Marina Pendeš i članica Zajedničke komisije Sanja Vulić razgovarale su, na marginama Parlamentarnog foruma o malom i lakom naoružanju u Tirani, sa zamjenikom predsjednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine Republike Srbije Aleksandrom Markovićem i članovima delegacije Republike Srbije.

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o temama o kojima se razgovaralo tokom Parlamentarnog foruma. Posebno se razgovaralo o mogućnostima unapređenja parlamentarnog znanja o Mapi puta za zemlje Zapadnog Balkana i obavezama koje se odnose na kontrolu naoružanja.

Sagovornici su konstatirali da je potrebno podržati Program Ujedinjenih naroda namijenjen preventivnom djelovanju, borbi i iskorjenjivanju trgovine malokalibarskim oružjem i lakim naoružanjem. Isto tako, u svjetlu nedavnih događaja u školama u Srbiji i Bosni i Hercegovini, razmijenjene su informacije oko implementacije akcionih planova za održivo suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem i pripadajućom municijom.

Razgovarano je i o mogućnostima za organizaciju susreta dvije komisije, što su obje delegacije podržale. Ocijenjeno je da bi organizacija takvog susreta bila dodatni impuls u daljem unapređenju bilateralnih odnosa, boljem međusobnom razumijevanju i razmjeni pozitivnih praksi i rješenja u oblastima o kojima se razgovaralo tokom Parlamentarnog foruma u Tirani. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću