MENI
21.6.2023

Članice Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Marina Pendeš i Sanja Vulić učestvuju u Tirani u radu Parlamentarnog foruma o malom i lakom naoružanju

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Marina Pendeš i članica Zajedničke komisije Sanja Vulić učestvuju u radu Parlamentarnog foruma o malom i lakom naoružanju koji je danas održava u Tirani.

Parlamentarni forum pod nazivom „Jačanje parlamentarne svijesti i aktivnosti za mirnija i održivo razvijenija društva - provođenje Mape puta za održivo rješavanje i suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarsklim oružjem i lakim naoružanjem i pripadajućom municijiom na Zapadnom Balkanu” svojim uvodnim izlaganjima su otvorili član Komiteta za nacionalnu sigurnost Parlamenta Albanije Bardhyl Kollcaku, šefica Centra za kontrolu malokalibarskog i lakog naouružanja u Jugoistočnoj Evropi Bojana Balon i generalna sekretarka Parlamentarnog foruma o malokalibarskom i lakom oružju Karin Olofson.

U prvom dijelu Parlamentarnog foruma razgovara se o potrebi unapređenja parlamentarnog znanja o Mapi puta za zemlje Zapadnog Balkana, te o potrebi njene sinergije sa ostalim relevantnim međunarodnim instrumentima i obavezama koje se odnose na kontrolu naoružanja. Preventivno djelovanje, borba za iskorjenjivanje trgovine malokalibarskim oružjem, posebno u svjetlu nedavnih događanja u školskim ustanovama u zemljama Zapadnog Balkana, pokazali su da, kako je naglašeno, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti trebaju bez odlaganja djelovati.

U svom obraćanju učesnicima Parlamentarnog foruma zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Marina Pendeš prezentirala je aktivnosti koje Zajednička komisija preduzima s ciljem poboljšanja implementacije Mape puta. Posebno je naglasila značaj usklađivanja zakona o oružju, značaj podrške projektu za sprečavanje ilegalne trgovine i prometa oružjem u Bosni Hercegovini, te je kod predstavnika međunarodnih organizacija i njihovih eksperata insistirala na dostavljanju informacija o rezultatima regionalne kampanje u vezi s implementacijom projekata koje realiziraju na Zapadnom Balkanu. Naglasila je i značaj podrške radu Koordinacionog odbora za SALW Vijeća ministara BiH, te izražene spremnosti da se nastavi sa aktivnostima zbrinjavanja neispravne i nesigurne municije i minsko-eksplozivnih sredstava, a sve s ciljem izgradnje sigurnog i stabilnog okruženja.

U radu Parlamentarnog foruma, pored predstavnika komisija za odbranu i sigurnost parlamenata zemalja Zapadnog Balkana, učestvuju i predstavnici ministarstava, agencija iz sektora sigurnosti, te ekperti međunarodnih organizacija koji prate i neposredno sarađuju na implementaciji Mape puta. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću