MENI
20.6.2023

Članice Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Marina Pendeš i Sanja Vulić učestvovat će u Tirani u radu Parlamentarnog foruma o malom i lakom naoružanju

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Marina Pendeš i članica Zajedničke komisije Sanja Vulić učestvovat će u radu Parlamentarnog foruma o malom i lakom naoružanju, koji će se 21. i 22. juna održati u Tirani.

Parlamentarni forum pod nazivom „Jačanje parlamentarne svijesti i djelovanje u provođenju plana za održivo rješenje za nezakonito posjedovanje, zloupotrebu i trgovinu malim oružjem i lakim naoružanjem“, bit će održan uz podršku Ureda za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Evropi (SEESAC), Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i Parlamenta Albanije.

Predviđeno je da se razgovara o prevenciji i smanjenju nasilja u vezi s malim oružjem i lakim oružjem, kao i o jačanju parlamentarne svijesti i preventivnog djelovanja.

Bit će riječi i o provođenju mape puta za održivo rješenje za nezakonito posjedovanje, zloupotrebu i trgovinu malim oružjem i lakim naoružanjem, te pripadajućom municijom na Zapadnom Balkanu.

Tokom Parlamentarnog foruma analizirat će se i mogućnosti, te glavni izazovi u usklađivanju pravnog okvira sa regulatornim okvirom Evropske unije kad je riječ o malom oružju i lakom naoružanju, kao i buduće aktivnosti parlamentarnih komisija za odbranu i sigurnost u vezi s ispunjavanjem tih ciljeva. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću