MENI
19.6.2023

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Kemal Ademović i predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Jasmin Imamović prisustvovali svečanoj akademiji povodom 20. godišnjice Programa državnog partnerstva BiH i Marylanda

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kemal Ademović i predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Jasmin Imamović prisustvovali su danas u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu svečanoj akademiji povodom 20. godišnjice Programa državnog partnerstva Bosne i Hercegovine i američke savezne države Maryland.

Prisutnim zvanicama obratili su se ministar odbrane BiH Zukan Helez, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Senad Mašović i komandantica Nacionalne garde Marylanda general major Janeen Birckhead. Izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom vojnom saradnjom i partnerstvom između Bosne i Hercegovine i američke savezne države Maryland, koje je, kako je rečeno, u protekle dvije decenije bilo od ogromne pomoći unapređenju sposobnosti i dostizanju visokih standarda pripadnika Oružanih snaga BiH. Ocjenjujući partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom najvišom ocjenom i izražavajući uvjerenje da će partnerstvo biti uspješno nastavljeno i u budućnosti, komandantica Nacionalne garde Marylanda general major Janeen Birckhead istaknula je kako su se Oružane snage BiH u proteklih 20 godina razvile u moderne i profesionalne snage, na koje BiH može biti ponosna.

Naglašeno je i to da bi u narednom periodu Program državnog partnerstva Bosne i Hercegovine i američke savezne države Maryland trebao biti proširen i na civilne institucije s ciljem da benefite ovog partnerstva osjete i građani Bosne i Hercegovine.

Program državnog partnerstva (SPP) je ključni alat američke sigurnosne saradnje, koji omogućava saradnju u svim aspektima međunarodnih civilno-vojnih poslova, te podstiče međuljudske veze na državnom nivou. Partnerstvo između američke savezne države Maryland i Bosne i Hercegovine je jedno od 22 evropska partnerstva, koja čine Program državnog partnerstva Evropske komande SAD. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću