MENI
19.6.2023

Parlamentarni vojni povjererenik BiH Boško Šiljegović učestvuje u Beču na 15. međunarodnoj konferenciji ombudsmena za oružane snage

Danas je u Beču počela 15. međunarodna konferencija ombudsmena za oružane snage, u čijem radu učestvuje parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović.

Učesnike konferencije, koja se održava u organizaciji Ženevskog centra za upravljanje sigurnosnim sektorom (DCAF) i Parlamenta Republike Austrije, uvodnim izlaganjima pozdravili su predsjednik Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgang Sobotka, predsjednik Komisije za Federalne oružane snage Republike Austrije Reinhard Bosch, ministrica odbrane Republike Austrije Klaudia Tanner i direktorica DCAF-a, ambasadorica Nathalia Veronique Chuard.

U prvom dijelu konferencije razgovara se o utjecaju globalnih klimatskih promjena na stanje u oružanim snagama, što, kako je konstatirano, podrazumijeva promjenu odbrambenih politika i strategija i sve veću potrebu angažiranja oružanih snaga u pomoći stanovništvu i civilnim strukturama. Promjenama politika i strategija u odbrambenom sektoru i mijenjanjem misije oružanih snaga javljaju se novi izazovi za institucije ombudsmena za oružane snage, rečeno je na konferenciji, te ukazano na to da nove aktivnosti i misije oružanih snaga traže dogradnju zakonskih rješenja i pravilnika koji definiraju rad i aktivnosti ombudsmena za oružane snage.

Učesnici konferencije upozorili su i na sve veće izazove u sektoru odbrane i oružanim snagama kad je riječ o mentalnom zdravlju vojnika. Novi sigurnosni izazovi, globalna događanja i promjene utječu na ljude u uniformama jer su izloženi potpuno novim okolnostima u kojim žive i rade, rečeno je i naglašeno da to traži studiozan i profesionalan pristup, čemu će i institucije ombudsmena za oružane snage u budućnosti trebati posvetiti daleko veću pažnju.

Drugi dio konferencije posvećen raspravi je o promjenama odbrambenih politika u sektoru odbrane. S tim u vezi, učesnici konferencije konstatirali su da se povećava obim poslova i aktivnosti oružanih snaga, kao i da se sve više insistira na povećanjima budžeta za odbranu. Sredstva se usmjeravaju na veću zaštitu granica, na borbu protiv hibridnih izazova, kao i na zaštitu kritične infrastrukture. Osim toga, kazano je, sve su izraženiji su cyber udari na institucije i sektor odbrane što uslovljava promjenu taktike i strategije u angažiranju oružanih snaga i što pred institucije ombudsmena za oružane snage stavlja nove obaveze i stalnu prisutnost među pripadnicima oružanih snaga.

Parlamentarni vojni povjerenik Šiljegović je tokom konferencije razgovarao s direktoricom DCAF-a, ambasadoricom Nathaliom Veronique Chuard, kojoj se zahvalio za saradnju i podršku Uredu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, te Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost BiH. Šiljegović je tokom konferencije imao priliku da razgovara i sa ranijim komandantom EUFOR-a u BiH general-majorom Friedrichom Schrötterom.

U radu konferencije učestvuju i inspektori Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću