MENI
16.6.2023

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović sastao se sa vojnim atašeom SR Njemačke u BiH

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović sastao se danas sa vojnim atašeom Savezne Republike Njemačke u BiH, pukovnikom Franz – Josefom Nolteom, s kojim je razgovarao o aktivnostima parlamentarnog vojnog povjerenika BiH i nastavku i proširenju bilateralne saradnje BiH i SR Njemačke u oblasti odbrane.

Šiljegović je visokog gosta upoznao s aktuelnim stanjem ljudskih prava i osnovnih sloboda pripadnika Oružanih snaga BiH, ističući da su ključna pitanja i problemi navedeni u Izvještaju parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2022. godinu, koji je usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Pukovnik Nolte izrazio je veliko zadovoljstvo bilateralnom saradnjom dvije zemlje u sektoru odbrane, ističući da je tokom protekle tri godine Vlada SR Njemačke u BiH realizirala brojne projekte podrške procesu modernizacije, kao i finansiranja rekonstrukcije infrastrukture Oružanih snaga BiH. S tim u vezi, vojni ataše SR Njemačke najavio je da će uskoro biti potpisan novi sporazum o saradnji, kojim će njemačka Vlada u naredne dvije godine izdvojiti oko 2,5 miliona eura za podršku Oružanim snagama BiH, od kojih će značajan dio sredstava biti utrošen na kupovinu novih uniformi za pripadnike Oružanih snaga BiH.

Ističući da visoko cijeni rad parlamentarnog vojnog povjerenika u BiH, pukovnik Nolte najavio je mogućnost pokretanja regionalnog projekta saradnje u vezi sa zaštitom ljudskih prava pripadnika oružanih snaga, u okviru kojeg bi parlamentarni vojni povjerenik BiH svoja iskustva i dobre prakse predstavio u zemljama regiona.

Zahvaljujući se Vladi SR Njemačke na dugogodišnjoj podršci Oružanim snagama BiH, povjerenik Šiljegović izrazio je zadovoljstvo što će značajna sredstva iz programa pomoći biti utrošena na nove uniforme za pripadnike Oružanih snaga BiH. Šiljegović je posebno naglasio da pripadnici Oružanih snaga BiH, uprkos svim problemima i izazovima s kojima se suočavaju, svoje zadatke i ciljeve izvršavaju na visoko profesionalan način, posebno se ističući u misijama deminiranja, pružanja podrške civilnom stanovništvu i učešćem u međunarodnim mirovnim misijama. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću