MENI
16.6.2023

Članovi Delegacije PSBiH u PSVE učestvovat će na trećem dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE u Strazburu

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović, Snježana Novaković - Bursać, Darijana Filipović, Sabina Ćudić, Branislav Borenović i Mia Karamehić - Abazović učestvovat će na trećem dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE, koje će se od 19. do 23. juna održati u Strazburu.

Prema predloženom dnevnom redu zasjedanja, članovi parlamenata država članica Vijeća Evrope raspravljat će o nizu aktuelnih pitanja koja se odnose na oblasti zaštite ljudskih prava, demokratije i vladavine prava.

Između ostalog, bit će riječi o izvještaju posmatračke misije o održanim parlamentarnim i predsjedničkim izborima u Turskoj.

Raspravljat će se i o izvještajima koji se odnose na integraciju migranata i izbjeglica, socijalnu inkluziju migranata, izbjeglica i interno raseljenih lica kroz sport, kao i na zdravstvenu i socijalnu zaštitu radnika bez papira ili radnika koji su u ilegalnom položaju.

Najavljena je i mogućnost rasprave o temama koje se odnose na političke posljedice rata u Ukrajini.

Kako je najavljeno, bit će riječi i o budžetima i prioritetima Vijeća Evrope za period 2024. – 2027. godine. S tim u vezi, učesnicima zasjedanja obratit će se ministar vanjskih poslova Latvije i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Edgars Rinkevičs.

Najavljena su i obraćanja predsjednice Slovenije Nataše Pirc Musar, kao i ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Petera Szijjarta. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću