MENI
22.5.2023

Članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-a učestvovali u Luxemburgu u radu 69. proljetnog plenarnog zasjedanja PSNATO-a

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Kemal Ademović, Marina Pendeš i Obren Petrović učestvovali su danas u Luxemburgu na plenarnoj sjednici 69. proljetnog zasjedanja PSNATO-a.

U uvodnom izlaganju, predsjedavajuća PSNATO-a, francuska senatorka Joelle Garriaud Maylam pozvala je NATO - članice da nastavljaju pomagati Ukrajini te da parlamenti učine dodatne napore da se budžeti za odbranu povećaju na 2% GDP. Pozvala je članice PSNATO-a na jedinstvo i aktivno učešće u pripremi Samita NATO-a, koji će se održati 11. i 12. jula u Viljnusu (Litvanija).

Učesnicima plenarnog zasjedanja su se obratili najviši zvaničnici Velikog vojvodstva Luxemburga, kao i ministar odbrane Ukrajine Oleksii Reznikov, koji se zahvalio na pomoći državama članicama NATO-a.

Uoči plenarnog zasjedanja članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-a učestvovali su i na sjednici Političkog komiteta PSNATO-a, kojom je predsjedavao američki kongresmen Brendan Francis Boyle.

Raspravljalo se o naučenim lekcijama tokom ratnih zbivanja u Ukrajini, o budućnosti Bjelorusije u kontekstu rata u Ukrajini, o ulozi i poziciji Kine tokom ratnih zbivanja u Ukrajini, te o geopolitičkim pozicijama Irana u Golfskom zalivu.

Posebnu pažnju učesnika privukla je rasprava o budućnosti NATO politike „otvorenih vrata“. Ponovo je istaknuto da su Bosni i Hercegovini, Ukrajini, Gruziji i Moldaviji otvorena vrata za saradnju i članstvo. Pozvani su parlamenti i zvaničnici ovih država na saradnju, u skladu sa dobrom praksom i rezultatima koji su u protekle dvije decenije postignuti. NATO – članice, kako je rečeno, u potpunosti poštuju specifičnosti i probleme sa kojima se suočavaju zemlje aspiranti, te ih pozivaju da to rješavaju procesu svog euroatlantskog puta.

Učesnici plenarnog zasjedanja usvojili su i dvije deklaracije pod nazivom „Ujedinjeni i odlučni u podršci Ukrajini“  i „Novi NATO u doba strateškog takmičenja: ubrzanje prilagođavanja NATO-u na Samitu u Viljnusu“, čime je okončano 69. proljetno zasjedanje PSNATO-a.

Rad 69. proljetnog zasjedanja PSNATO-a pratio je i šef Misije BiH pri NATO-u ambasador Mitar Kujundžić. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću