MENI
20.5.2023

Članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-a učestvuju u radu Komiteta za odbranu i sigurnost PSNATO-a

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Kemal Ademović, Marina Pendeš i Obren Petrović učestvuju danas u Luxemburgu u radu Komiteta za odbranu i sigurnost PSNATO-a, uoči plenarne rasprave na 69. proljetnom zasjedanju PSNATO-a. Na sjednici Komiteta vodi se rasprava o specijalnom izvještaju Ricka Larsena o temi: „Ukrajinska borba za slobodu i saveznički i globalni odgovor na ruski rat“.

U uvodnom dijelu, ministar odbrane Luksemburga prezentovao je aktivnosti odbrambenih struktura i Vlade Velikog vojvodstva Luxemburga u jačanju odbrambenih resursa i učešću u pomoći Ukrajini.

Tokom rasprave učesnici su pozvali na jedinstvo NATO-a u pomoći Ukrajini, na koordinisanu aktivnost i operativnu efikasnost NATO-a. Parlamentarci NATO zemalja ocijenjeni su kao ključni u donošenju odluka koje će jačati odbrambene sposobnosti, te povećanje budžeta za odbranu zemalja članica, što bi direktno uticalo i na vojnu pomoć Ukrajini.

NATO zemlje su ponovo pozvane da harmoniziraju standarde u vojnoj industriji i proizvodnji vojne opreme, te da podijele odgovornost i tako pomognu ukrajinskom narodu.

U radu Komiteta za odbranu i sigurnost PSNATO-a, pored parlamentarca, učestvuju eminentni stručnjaci koji prate stanje i sve aspekte rata u Ukrajini.

Zajedno sa članovima Delegacije PSBiH u PSNATO-a, zasjedanje Komiteta za odbranu i sigurnost PSNATO-a u Luxemburgu prati i šef Misije BiH pri NATO-u ambasador Mitar Kujundžić. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću