MENI
17.5.2023

Članovi kolegija i predstavnici klubova poslanika i delegata oba doma Parlamentarne skupštine BiH učestvovali na prvom sastanku Političkog foruma na visokom nivou između EU i BiH

Članovi kolegija i predstavnici klubova poslanika i delegata oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) učestvovali su danas u Sarajevu na prvom sastanku Političkog foruma na visokom nivou između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine, kojeg su zajednički organizovali predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi.

Kako je rečeno na sastanku, ovaj novi, inkluzivni format dijaloga između EU i BiH, u koji su uključeni predstavnici svih institucija i nivoa vlasti u BiH koji učestvuju u procesu evropskih integracija, predložen je nakon što je naša zemlja u decembru prošle godine dobila kandidatski status, s ciljem da se odrede prioriteti, ciljevi i nosioci aktivnosti na ubrzanju evropskog puta BiH i ispunjavanju ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije kako bi BiH otvorila pregovore za punopravno članstvo u EU.

Nakon uvodnih obraćanja komesara Várhelyija i predsjedavajuće Krišto, učesnicima sastanka obratili su se predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Marinko Čavara, zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Kemal Ademović i dr. Dragan Čović, te, u ime predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Nikole Špirića, predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda PSBiH Sredoje Nović.

Na sastanku su govorili i delegat u Domu naroda PSBiH Safet Softić, koji se obratio u ime predsjedavajućeg Kluba bošnjačkog naroda Šefika Džaferovića, predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PSBiH Šerif Špago, predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Sanja Vulić,zamjenica predsjedavajućeg Kluba poslanika HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP – HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH Darijana Filipović i predsjedavajući Kluba poslanika Narod i pravda u Predstavničkom domu PSBiH Nihad Omerović.

Svoja obraćanja na sastanku imali su i predstavnici Republike Srpske, Federacije BiH, kantona i Brčko Distrikta BiH. 

Zahvaljujući se na organizaciji Političkog foruma na visokom nivou i na angažmanu komesara Várhelyija i predsjedavajuće Krišto, članovi kolegija i svi predstavnici klubova poslanika i delegata oba doma PSBiH potvrdili su privrženost procesu evropskih integracija BiH, te istakli potrebu da se ovakvim sastancima, uz poštovanje ustavne strukture i učešće predstavnika svih nivoa vlasti u BiH, postigne konsenzus i dogovor oko ispunjavanja prioriteta i ubrzanja evropskog puta BiH.

Također su istakli dobar momentum sastanka, te ocijenili da dobijanje kandidatskog statusa i nastavak procesa evropskih integracija, uz ispunjavanje evropskih standarda na polju vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i efikasnije javne uprave, te stvaranja boljeg poslovnog okruženja za razvoj privrede, čuva mir, donosi potrebnu stabilnost i sigurnost Bosni i Hercegovini i zaustavlja negativni trend odlaska mladih iz naše zemlje.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler, zvaničnici EU zamoljeni su da nastave da pružaju političku, ekonomsku i tehničku podršku i pomoć Bosni i Hercegovini u daljem procesu evropskih integracija. Novi sastanak Političkog foruma na visokom nivou između EU i BiH najavljen je za šest mjeseci u Briselu. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću