MENI
15.5.2023

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Zdenko Ćosić obratio se učesnicima plenarnog zasjedanja COSAC-a u Štokholmu

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Zdenko Ćosić obratio se učesnicima redovnog plenarnog zasjedanja Konferencije parlamentarnih odbora za poslove Evropske unije (COSAC), koje se, pod švedskim predsjedavanjem Vijećem Evropske unije (EU), održava u Štokholmu.

"Iznimna je čast i zadovoljstvo učestvovati, prvi put nakon što je BiH u decembru 2022. godine dodijeljen kandidatski status, u radu plenuma COSAC-a, koji se odvija pod okriljem švedskog predsjedavanja EU.

Za BiH je to veoma važno jer je postala institucionalno bliža EU, kao i zemljama članicama. Svjesni smo mogućnosti koje kandidatski status pruža, posebno jedinstvene prilike da BiH postane učesnikom demokratskih foruma poput ovoga, korisnik svih njegovih pratećih instrumenata i procesa.

Želimo čestitati švedskom predsjedavanju na odabiru prioriteta, izvrsnoj organizaciji i sjajnom gostoprimstvu. Iako proširenje nije eksplicitno pozicionirano kao jedan od prioriteta, ono je latentna tema od velikog značaja za sve nas. Naime, integracijski procesi vežu se za strateški imperativ trajne i održive konsolidacije EU u političkom, sigurnosnom, ali svakako i u privrednom smislu. U tom pogledu političko i ekonomsko jedinstvo podjednako su značajni i uzajamno se dopunjuju. Stoga, nezavisno o pojedinačno izdvojenim i nesumnjivo značajnim prioritetima, proširenje zasnovano na meritumu i fer pristupu ostaje važan prilog evropskom jedinstvu, kako u sferi izgradnje i jačanja jedinstvenog tržišta tako i u području sistemske političke konvergencije i osnaživanja zajedništva. Radujemo se učestvovanju u tim procesima i ovom prilikom plediramo za što skorije otvaranje pregovora o članstvu BiH u EU, kao sljedećem važnom koraku u procesu ekonomsko-političkog i sigurnosnog integriranja BiH u EU.", rekao je Ćosić.

Osim predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Zdenka Ćosića, na plenarnom zasjedanju COSAC-a u Štokholmu učestvuju i zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije Dženan Đonlagić i članica Zajedničke komisije Snježana Novaković – Bursać. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću