MENI
27.4.2023

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH Ermina Salkičević – Dizdarević i Albin Muslić učestvovali u Briselu u radu Treće platforme o političkom učešću mladih i politikama mladih

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ermina Salkičević – Dizdarević i Albin Muslić učestvovali su u radu Treće platforme pod nazivom “Premoštavanje razlika – političko učešće mladih i politike mladih”, koja je, uz podršku Evropske komisije i Regionalnog vijeća za saradnju (RCC), održana od 25. do 27. aprila u Evropskom parlamentu u Briselu.

Pored poslanika iz BiH, u radu svih šest panela učestvovali su parlamentarci iz Evropskog parlamenta, kao i iz parlamenata Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova, te predstavnici organizacija civilnog društva iz navedenih zemalja, kao i predstavnici RCC.

Glavne teme razgovora bile su približavanje zemalja Zapadnog Balkana članstvu u Evropskoj uniji i uloga mladih lidera; dezinformacija; zelena i digitalna tranzicija; depopulacija i odlazak mladih iz regiona uz snažan naglasak na "odliv mozgova", kao i potreba uspostavljanja snažnije regionalne saradnje zemalja Zapadnog Balkana na njihovom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. 

U okviru diskusije vezane za zelenu tranziciju, poslanica Salkičević – Dizdarević posebno je naglasila potrebu drugačijeg rješavanja pitanja odlaganja nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora i apelovala na institucije Evropske unije da se aktivnije uključe u ovaj proces kako bi zaista i pokazale da vode računa o zemljama Zapadnog Balkana. Otvorila je i pitanje energetske stabilnosti Evropske unije, kao i naše zemlje, posebno u kontekstu provođenja Direktive Evropske unije o velikim ložištima.  

Poslanik Muslić imao je poseban osvrt na činjenicu da je u posljednje tri dekade 24 posto stanovništva iselilo iz BiH, posebno mlada, obrazovana i osposobljena lica, kao i na činjenicu da mladi žele stimulativno okruženje u kojem mogu iskazati svoj puni potencijal, a ne samo dobiti deklarativnu podršku.

Učesnici ove platforme prisustvovali su i zasjedanju Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET), kao i Odbora Evropskog parlamenta za kulturu i obrazovanje (CULT). (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću