MENI
27.4.2023

Članovi Delegacije PSBiH u PSVE razgovarali u Strazburu sa komesarkom Vijeća Evrope za ljudska prava Dunjom Mijatović

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE), koji su učestvovali na aprilskom zasjedanju PSVE, održali su u Strazburu sastanak sa komesarkom Vijeća Evrope za ljudska prava Dunjom Mijatović.

Članovi Delegacije PSBiH Saša Magazinović, Darijana Filipović, Sabina Ćudić i Branislav Borenović sa komesarkom Mijatović razgovarali su o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na zakonska rješenja koja su u pripremi, a čija provedba u BiH bi mogla biti u suprotnosti sa odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Sa komesarkom Mijatović razgovarano je i o činjenici da Bosna i Hercegovina još uvijek nije imenovala svoje članove u nekoliko komiteta i tijela Vijeća Evrope.

Gospođa Mijatović je upoznala članove Delegacije PSBiH i o svojim trenutnim aktivnostima.

Tokom drugog dijela redovnog zasjedanja PSVE komesarka Mijatović je prezentirala svoj izvještaj o radu za 2022. godinu, te odgovarala na pitanja članova PSVE.

U predstavljanju godišnjeg izvještaja, čiji je veći dio posvećen ozbiljnim kršenjima ljudskih prava u ratnim sukobima, komesarka Mijatović istaknula je kako je došlo do značajnog nazadovanja u zaštiti ljudskih prava u Evropi u 2022. godini i kako je potrebno obnoviti posvećenost zaštiti ljudskih prava s ciljem da se ovaj negativni trend zaustavi.

Komesarka je također istaknula da mnoge države članice ne ispunjavaju svoje međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava kad je riječ o tretmanu izbjeglica, tražilaca azila i migranata u Evropi. Nadalje je navela da je nastavljen negativan trend sužavanja prostora za rad civilnog društva i branilaca ljudskih prava. Također je upozorila da je promocija zaštite prava žena i jednakosti spolova još jedna od oblasti u kojoj je potreban napredak.

Komesarka Mijatović pozvala je zemlje članice da se ponovo posvete vrijednostima Vijeća Evrope i stvore odgovarajuće uslove u kojima će ljudska prava svakog pojedinca biti poštovana. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću