MENI
26.4.2023

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Jasmin Imamović prisustvovao u Sarajevu Godišnjoj analizi u oblasti upravljanja personalom u OS BiH i MO BiH za 2022. godinu

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Jasmin Imamović prisustvovao je danas u Sarajevu Godišnjoj analizi u oblasti upravljanja personalom u Oružanim snagama (OS) BiH i Ministarstvu odbrane (MO) BiH za 2022. godinu.

Ovaj skup organiziralo je Ministarstvo odbrane BiH s ciljem analize stanja personala, sagledavanja problema u radu i prezentiranja planova zanavljanja personala u narednom periodu.

Prezentirana je projekcija stanja personala za period 2023. – 2027. godina, a razgovarano je i Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OS BiH, te upravljanja vojnom karijerom.

Konstatirano je da iz OS BiH odlaze mladi ljudi, te da je interes za službu u OS BiH sve manji, što je rezultiralo sve manjim brojem oficira i podoficira.

Predsjedavajući Imamović obratio se učesnicima skupa i pozvao čelne ljude MO BiH da se dodatno angažiraju na rješavanju statusnih pitanja pripadnika OS BiH s ciljem potrebnog poboljšanja uvjeta za njihov život i rad u jedinicama i komandama.

Imamović je najavio da će Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH, u skladu sa svojim Orijentacionim planom, organizirati uskoro Preglednu konferenciju o temi: “Zakonodavni okvir, aktuelno stanje i planovi institucija BiH u oblasti odbrane i sigurnosti“, tokom koje će se također razgovarati o aktuelnom stanju i planovima u sektoru odbrane i sigurnosti BiH.

U radu Godišnje analize učestvovali su čelni ljudu MO BiH i OS BiH sa general-majorom Gojkom Kneževićem na čelu, zvaničnici MO BiH, predstavnici Komande EUFOR-a za BiH i NATO Štaba Sarajevo. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću