MENI
26.4.2023

Članovi Delegacije PSBiH u PSVE sastali se u Strazburu sa izvjestiocima Monitoring komiteta PSVE

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović, Darijana Filipović, Sabina Ćudić i Branislav Borenović, koji u Strazburu učestvuju na drugom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE, održali su sastanak sa izvjestiocima Komiteta za poštovanje obaveza i angažmana zemalja članica Vijeća Evrope (Monitoring komitet) Zsoltom Nemethom iz Mađarske i Aleksandrom Nikoloskim iz Sjeverne Makedonije.

Na sastanku je naglašeno da je formirana vlast na nivou Bosne i Hercegovine i da je trenutno u fokusu formiranje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Razgovarano je i o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine, kao i o integritetu izbornog procesa. Također, članovi Delegacije PSBiH izvjestioce Mionitoring komiteta upoznali su sa svojim viđenjem aktuelne situacije u Bosni i Hercegovini.

Članovi Delegacije PSBiH tokom sastanka upoznati su o tome da će naredni izvještaj o BiH biti na dnevnom redu PSVE početkom sljedeće godine, na januarskom ili aprilskom zasjedanju PSVE. Najavljeno je da će, u okviru prikupljanja činjenica za taj izvještaj, izvjestioci Monitoring komiteta krajem juna ove godine posjetiti Bosnu i Hercegovinu i održati niz sastanaka sa predstavnicima vlasti i opozicije, te sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH i predstavnicima civilnog sektora. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću