MENI
25.4.2023

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara i delegat u Domu naroda PSBiH Radovan Kovačević u Stockholmu razgovarali sa zamjenicima predsjedavajućeg Parlamenta Kraljevine Švedske

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara i delegat u Domu naroda PSBiH Radovan Kovačević sastali su se u Stockholmu sa zamjenicima predsjedavajućeg Parlamenta Kraljevine Švedske (Sveriges Riksdag) Kennethom G. Forslundom i Kerstin Lundgren.

U uvodnom dijelu sastanka zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara sagovornike je upoznao sa aktuelnom političkom, ekonomskom i sigurnosnom situacijom u BiH.

Pozitivnim događajem u proteklom periodu ocijenjena je dodjela kandidacijskog statusa BiH. Tokom razgovora gospodin Čavara i gospodin Kovačević sagovornicima su približili ulogu PSBiH, te sve ono što je njihova zadaća na putu ka članstvu Evropskoj uniji.

Zamjenici predsjedavajućeg Parlamenta Kraljevine Švedske istaknuli su važnost jačanja saradnje između parlamenata dvije države, posebno u periodu kada Kraljevina Švedska predsjedava Vijećem EU, što bi predstavljalo dodatno ohrabrenje i poticaj tokom prilagodbe EU prije punopravnog članstva.

Na kraju sastanka predstavnici PSBiH izrazili su zahvalnost i očekivanje nastavka podrške Kraljevine Švedske Bosni i Hercegovini na putu pridruživanja EU. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću