MENI
24.4.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić učestvuje na Konferenciji predsjednika parlamenata država članica EU u Pragu

„Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić učestvuje na Konferenciji predsjednika parlamenata država članica Evropske unije (EU) koju organiziraju Predstavnički dom i Senat Parlamenta Češke Republike.

Ovo je prvo učešće naše zemlje na Konferenciji predsjednika parlamenata država članica EU nakon što je Bosna i Hercegovina u decembru prošle godine dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU. 

Konferencija je prilika da predsjednici parlamenata država članica EU i država kandidata za članstvo u EU razgovaraju o aktuelnim temama i izazovima s kojima se suočava EU.

U dvorani češkog Senata, predsjedavajući Zvizdić je prisustvovao radnom doručku za predsjednike parlamenata iz zemalja kandidata za članstvo u EU. U obraćanju prisutnima Zvizdić je govorio o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u zemlji i naglasio da su pojedinci iz entiteta RS ponovo pokrenuli blokade rada institucija BiH i ugrožavanje ustavno-pravnog poretka zemlje, čime je značajno usporen EU put Bosne i Hercegovine. Zvizdić je pozvao na preventivno djelovanje u cilju zaštite teritorijalnog integriteta, suvereniteta i trajnog mira. 

Konferencija je otvorena sesijom o ruskoj agresiji na Ukrajinu i odgovoru EU u okviru šireg geopolitičkog konteksta – proširenja EU, energetske sigurnosti i poslijeratne obnove.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je ponosan na činjenicu da je Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status za članstvo u EU u decembru prošle godine i to baš u vrijeme kada je Češka Republika predsjedavala Vijećem EU. “Znamo koliko je Češka Republika zagovarala donošenje takve odluke i koristim ovu priliku da vam se zahvalim na tome. Drago mi je što sa kolegama iz Moldavije i Ukrajine također po prvi put mogu učestvovati na današnjoj konferenciji u kapacitetu predsjednika parlamenta jedne države koja ima kandidatski status“, rekao je tokom obraćanja predsjedavajući Zvizdić.

Naglasio je da je fokus Evrope, sa razlogom, danas na Ukrajini i rekao da ne treba zaboraviti da i u Bosni i Hercegovini djeluju proruski orijentirani političari. Istaknuo je da je Bosna i Hercegovina uvijek bila dio porodice evropskih država, ne samo geografski s obzirom da se nalazi u srcu Evrope, već i kulturološki i identitetski. “Naravno, kandidatski status koji nam je dodijeljen krajem prošle godine mali je korak za EU, ali veliki korak za Bosnu i Hercegovinu. Možda to neki destruktivni političari nisu zaslužili, ali vrijedni i časni građani Bosne i Hercegovine sigurno jesu”, naglasio je Zvizdić.    

Konferencija ce biti nastavljena sutra sesijom koja će biti posvećena ulozi EU u globalnom razvoju demokratskih procesa. U okviru ove teme raspravljat će se i o suočavanju država članica EU sa izazovima totalitarnih režima u okruženju kakvi su rat informacijama i dezinformacijama, sigurnost lanca snabdijevanja hranom i energentima i slično.“ (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)

Video zapis sa izjavom predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića možete pogledati ovdje


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću