MENI
26.10.2012

Članovi delegacije PSBiH u PS Interparlamentarne unije, Drago Kalabić i Mato Franjičević tokom zasjedanja skupštine IPU-a susreli se sa predsjednikom delegacije Sabora Republike Hrvatske u IPU


Predsjedavajući Drago Kalabić i zamjenik predsjedavajućeg Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Interparlamentarne unije (IPU) Mato Franjičević tokom zasjedanja skupštine IPU-a susreli su se sa predsjednikom delegacije Sabora Republike Hrvatske u IPU, Draženom Đurovićem.

Tom prilikom, razgovarano je o položaju i nastavku saradnje zemalja regije unutar Interparlamentarne unije, s posebnim osvrtom na pitanja od zajedničkog interesa. Tokom susreta, istaknuta je i važnost jačanja dobrih bilateralnih odnosa dvije zemlje, kao i saradnji regije u svjetlu evropskih integracija.
Inače, gospodin Kalabić i Franjičević su na zasjedanju skupštine IPU-a aktivno učestvovali na panel diskusiji o državljanstvu, identitetu i kulturnim različitostima u globalnom svijetu.

Kako je najavljeno, do kraja 127. zasjedanja skupštine IPU-a, učesnici će razmijeniti mišljenja u vezi stvaranja prilika mladima u današnjoj globalnoj ekonomiji, rodnom partnerstvu – rodno osjetljivim parlamentima, izgradnji mira nakon sukoba, prednostima i nedostacima poslaničkih imuniteta, kao i o nafti u sigurnosnom kontekstu.
Također, raspravljat će se i o temama iz zajedničkog područja interesa IPU-a i UN-a, među kojima se izdvajaju teme o parlamentarnoj diplomaciji, te jačanju veza između UN-a, parlamenata i IPU-a. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću