MENI
26.10.2012

Međunarodna konferencija „Uloga parlamenata u procesu evropskih integracija: ustavne i zakonodavne promjene“ u Parlamentarnoj skupštini BiH 29. i 30. oktobra


Međunarodna konferencija na temu: „Uloga parlamenata u procesu evropskih integracija: Ustavne i zakonodavne promjene“, u organizaciji Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i uz podršku Fondacija Konrad Adenauer i Misije OSCE-a u BiH, održat će se u Sarajevu 29. i 30.oktobra 2012. godine.

Kako je najavljeno ovo će biti prilika da predstavnici ustavnopravnih, zakonodavnih i komisija za evropske integracije regiona na poseban način promoviraju aktivnosi parlamenata na polju uspostave bolje saradnje u oblasti zakonodavstva i evropskih integracija. Evropski put i pitanje priključenja Evropskoj uniji je generalno opredjeljenje svih država regiona. Uloga parlamenata u tom procesu je značajan. Sve zemlje koje su postale članice Evropske unije, u postupku priključenja su vršile ustavne i zakonodavne promjene. Te su činjenice odredile i cilj ove Konferencije, za koju se očekuje da će dati i značajne rezultate iz ovih oblasti, posebno imajući u vidu da se najveći broj zemalja regiona još uvijek nalazi na putu ispunjavanja uslova za članstvo u EU.

Konferencija će okupiti predsjedavajuće ustavnih, zakonodavnih komisija i komisija za evropske integracije Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Albanije kao i sekretare svih navedenih komisija, te predstavnike Evropskog parlamenta, parlamenata Njemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske i Bugarske, kao i ugledne nezavisne stručnjake. Predviđeno je da će konferencija rezultirati usvajanjem zaključaka koji će dodatno promovirati važnost parlamenata u evropskim integracijskim procesima. (kraj)

Dnevni red konferencije

Spisak pozvanih učesnika

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću