MENI
29.10.2012

Počela međunarodna konferencija „Uloga parlamenata u procesu evropskih integracija: ustavne i zakonodavne promjene“


U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine danas je počela dvodnevna međunarodna konferencija pod nazivom „Uloga parlamenata u procesu evropskih integracija: ustavne i zakonodavne promjene“, na kojoj predstavnici ustavnopravnih, zakonodavnih i komisija za evropske integracije regiona promoviraju aktivnosti parlamenata na polju uspostave bolje saradnje u oblasti zakonodavstva i evropskih integracija.

Učesnici su u okviru teme „Ustavne i zakonodavne promjene – nužnost ili gesta dobre volje“, raspravljali je li Evropska unija postavila neke zahtjeve u vezi s ustavom pojedine zemlje, koje su ustavne i zakonodavne promjene provedene kako bi se ispoštovali standardi Evropske unije i međunarodni standardi, na koji su način ove promjene osmišljene i provedene, te na koji način je javnost bila uključena u promjene.

U vezi teme „Uloga parlamenata u procesu evropskih integracija – agenti za promjene ili strojevi za glasanje“, razmjenjena su mišljenja na koji način parlamenti mogu doprinijeti cjelokupnom uspjehu integracijskog procesa, koja je uloga nacionalnih parlamenata u evropskom sistemu donošenja odluka na više nivoa, te da li slabi politički utjecaj parlamenata nakon što države postanu članicama Evropske unije.

Danas je razgovarano i o temi „Ustavne i zakonodavne promjene: iskustva Slovenije i Hrvatske – problemi, izazovi i rješenje“, u sklopu koje je govoreno o tome koje su ustavne i zakonodavne promjene provedene kako bi se ispoštovali standardi Evropske unije i međunarodni standardi, na koji su način ove promjene osmišljene i provedene, kakvu su ulogu imali pravni stručnjaci u procesu promjena, te na koji je način javnost bila uključena u te promjene.

Inače, na konferenciji učestvuju predsjedavajući ustavnih i zakonodavnih komisija, te komisija za evropske integracije Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Albanije. Također, učestvuju i sekretari svih navedenih komisija, te predstavnici Evropskog parlamenta, parlamenata Njemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske i Bugarske, kao i ugledni nezavisni stručnjaci.

Predviđeno je da se sutra, nakon završetka međunarodne konferencije, donesu određeni zaključci s ciljem promoviranja pitanja o kojima je raspravaljano. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću