MENI
30.10.2012

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragan Čović susreo se s ambasadoricom SR Njemačke


"Drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prof. dr. Dragan Čović sastao se danas s ambasadoricom SR Njemačke u Bosni i Hercegovini NJ.E. gospođom Ulrike Maria Knotz.

Politička i ekonomska situacija, socijalne i privredne prilike, te euroatlantski integracijski proces u Bosni i Hercegovini su bile glavne teme razgovora.
Dr. Čović je detaljno informirao ambasadoricu Knotz o aktuelnim političkim prilikama i odnosima u BiH i o funkcioniranju institucija zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima, pitanju Grada Mostara i presudi Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH. U razgovoru o euroatlantskom integracionom procesu te zadacima iz Mape puta, dr. Čović je istakao kako su struktura BiH, trenutačne političke prilike i odnosi uvelike usporili dinamiku nužnih aktivnosti .

U tom kontekstu posebno je naglasio kako budućnost BiH u Evropskoj uniji nema alternativu ali isto tako da bez ustavne reforme nije realno očekivati ozbiljnije pomake u euroatlantskim integracionim procesima niti normalno funkcioniranje Bosne i Hercegovine. Neophodno je tražiti i osigurati zajednička rješenja koja će biti zasnovana na principu apsolutne jednakopravnosti konstitutivnih naroda i građana kao i rješenja koja neće motivirati pripadnike jednog naroda da u tijelima vlasti na svim nivoima biraju predstavnike drugome narodu." saopćeno je iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragana Čovića. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću