MENI
30.10.2012

Okončan 14. međuparlamentarni sastanak Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH i Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom


U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine danas je okončan dvodnevni 14. međuparlamentarni sastanak Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH i Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom.

Razmjenjujući mišljenja u vezi pitanja važnih za što skoriji ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, sagovornici su poseban naglasak stavili na poruke iz posljednjeg Izvještaja o napretku BiH za 2012. godinu.

Kako je rečeno, između ostalog, razgovaralo se o pitanju reciprociteta luke Ploče, s obzirom da Republika Hrvatska 1. jula 2013. godine postaje punopravna članica Evropske unije. Istaknuto je da je rješenje tog pitanja poštivanje dosadašnjih prava i sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.
Također, razmjenjena su i mišljenja o statusu Bosne i Hercegovine kada je u pitanju liberalizacija viznog režima, te je tom prilikom izražena nada da građanima BiH neće ponovno biti uvedene vize za zemlje članice Evropske unije.

Članovi Delegacije Evropskog parlamenta su jučer i danas istakli kako je evidentan zastoj BiH na njenom putu ka EU, te poručili da domaći političari moraju puno više raditi s ciljem ispunjenja uvjeta za skoriji pristup EU.
Na kraju sastanka, usvojena je Zajednička izjava, te izražena nada da će na narednom međuparlamentarnom sastanku biti raspravljano o pozitivnijim vijestima kada je u pitanju evropski put BiH. (kraj)

Neslužbena verzija Zajedničke izjave

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću