MENI
30.10.2012

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova održali sastanak sa specijalnom izvjestiteljicom UN za borbu protiv nasilja nad ženama


Danas su predsjedavajući, Niko Lozančić, zamjenica predsjedavajućeg Ismeta Dervoz i član Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, Zijad Jagodić održali sastanak sa specijalnom izvjestiteljicom UN za borbu protiv nasilja nad ženama i za njegove uzroke i posljedice Rashidom Manjoo.

Predsjedavajući Lozančić rekao je tokom susreta da u BiH postoji dobra strategija za borbu protiv nasilja i legislativa koja regulira oblast ravnopravnosti spolova, ali se problem pojavljuje prilikom implementacije propisanih normi. „Komisija je fokusirana na ostvarivanje najviših standarda ravnopravnosti spolova, a predmet našeg interesovanja je i borba protiv svih oblika nasilja. Tako je, na primjer, za kraj narednog mjeseca planirana tematska sjednica povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja u porodici“, istakao je on.

Ismeta Dervoz je podsjetila kako Konvencija o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici predstavlja prvi, pravno obavezujući instrument u Evropi koji ima za cilj stvaranje pravnog okvira za prevenciju nasilja, zaštitu žrtava i kažnjavanje počinilaca. „Želimo pokazati odlučnost da smo spremni na nulti stepen tolerancije nasilja“, rekla je ona.
Zijad Jagodić se osvrnuo na činjenicu da nasilje nad ženama najčešće potiče iz loše ekonomske situacije i nedostatka obrazovanja, a da su sa druge strane sudski procesi spori i pokazuju nedovoljan stepen uvažavanja digniteta žrtava.

Izvjestiteljica Manjoo je rekla kako u sklopu svog mandata sagledava nasilja nad ženama, njegove uzroke i konsekvence u transnacionalnom kontekstu. „Moj posao nije da sudim, već da referišem kakvo je stanje u različitim zemljama“, naglasila je ona, napominjući da će njeni izvještaji o borbi protiv nasilja nad ženama biti predočeni i na Generalnoj skupštini UN. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću