MENI
31.10.2012

Održana sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH


Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH je na danas održanoj 17. sjednici podržala Prijedloge zaključaka u vezi s Godišnjom analizom iz područja upravljanja personalom za 2011.g. i u prvom čitanju podržala Prijedlog zakona o protivminskom djelovanju u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Odgođeno je izjašnjavanje o Informaciji parlamentarnog vojnog povjerenika o posjeti Brigadi taktičke podrške dok se ne dobiju dodatne informacije i usvojeni su zaključci kojima se traži od Ministarstva odbrane BiH da dostavi izjašnjenje o Informaciji parlamentarnog vojnog povjerenika, kao i da će Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH do sredine decembra posjetiti Brigadu taktičke podrške i upoznati se sa situacijom na terenu.

Usvojen je Godišnji izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o izdatim dozvolama za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2011.g. i ponovljen zaključak usvojen na 13. sjednici Predstavničkog doma i 7. sjednici Doma naroda PSBiH kojim se od Ministarstva traži da dostavi detaljan izvještaj i o realiziranim dozvolama za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene.

Razmatrani su dopisi Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH od 29. 2. i 17. 8. 2012. i usvojeni zaključci da se objedinjeni dopisi Direkcije, dopunjeni sa novim informacijama, dostave domovima Parlamentarne skupštine BiH, kao i da članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH posjete Direkciju za koordinaciju policijskih tijela.
Razmatrana je informacija u vezi radne posjete delegacije Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Republici Hrvatskoj koja bi trebala biti realizirana u periodu od 27. do 30. 11. 2012. godine, dok je ocijenjeno da je Zajednička komisija nenadležna za razmatranje Informacije MUP-a Kantona Sarajevo o nezakonitom postupanju u primjeni propisa iz područja zaštite tajnih podataka. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću