MENI
31.10.2012

Održana sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma


Na održanoj 25. sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, prihvaćen je Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu i zaključak Predsjedništva BiH, podnosilac Predsjedništvo BiH. Također, donesen je i zaključak koji će, nakon usaglašavanja u Komisiji, biti upućen Predstavničkom domu PSBiH na usvajanje.

Prihvaćen je Izvještaj o finansijskoj reviziji Izvještaja o izvršenju Budžeta institucija BiH za 2011. godinu, podnosilac Ured za reviziju institucija BiH. Donesen je zaključak koji će biti upućen Predstavničkom domu PSBiH na razmatranje, a u kojem se traži od Ministarstva finansija i trezora BiH da izvrši detaljnu analizu sadržaja revizorskog izvještaja za 2011. godinu, te pristupi sveobuhvatnoj realizaciji svih preporuka revizije. Također, u zaključku koji će biti upućen Predstavničkom domu je rečeno da se zadužuje Vijeće ministara BiH da, u roku od 30 dana, sačini i Domu dostavi Plan izrade nedostajućih propisa, instrukcija i jedinstvenih pravila za budžetske korisnike s utvrđenim prioritetima, nosiocima obaveza i dinamikom realizacije, te da od utvrđenih nosioca obaveza zahtjeva blagovremenu realizaciju Plana s ciljem unaprjeđenja i preventivnog smanjenja uzroka pojavljivanja ili ponavljanja brojnih revizorskih nalaza u budućim izvještajima revizije.

Primljen je k znanju Godišnji financijski izvještaj Fonda za reformu javne uprave za 2011. godinu, podnosilac Ured koordinatora za reformu javne uprave, uz konstataciju da će Ured za reviziju institucija BiH u skladu sa Zakonom o reviziji institucija BiH izvršiti reviziju financijskog izvještaja u Fondu, te da će nakon toga, Komisija za finansije i budžet razmatrati i sačiniti poseban izvještaj o Izvještaju o reviziji finansijskog poslovanja Fonda za reformu javne uprave za 2011. godinu.

Zaključeno je da se Inicijativa poslanika Senada Šepića koja glasi: „Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavezuje Vijeće ministara BiH da iz sredstava tekuće rezerve i iz drugih grantova predviđenih za finansiranje institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu osigura iznos na nivou 2010. godine za rad tih institucija“, uputi Vijeću ministara BiH radi dostavljanja mišljenja o Inicijativi. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću