MENI
1.11.2012

Članovi Grupe prijateljstva za Australiju, Šefik Džaferović i Nermina Kapetanović razgovarali sa ambasadorom Australije


Članovi Grupe prijateljstva za Australiju Parlamentarne skupštine BiH, Šefik Džaferović i Nermina Kapetanović susreli su se danas sa novoimenovanim ambasadorom Australije za BiH, Davidom Stuartom.

Naglasivši kako između BiH i Australije nema otvorenih pitanja, Džaferović je tokom susreta izrazio nadu da će naše dvije zemlje preduzeti konkretne korake kako bi bili zaključeni ugovori o socijalnom osiguranju, privrednoj saradnji i međusobnoj pravnoj pomoći.
„Građani Bosne i Hercegovine narod Australije doživljavaju kao prijateljski narod, a Australiju kao prijateljsku zemlju“, rekla je Nermina Kapetanović, istakavši da su oblasti rudarstva, poljoprivrede i turizma prostor gdje se saradnja može dodatno intenzivirati.

Ambasador Stuart je napomenuo kako prema nekim podacima u Australiji živi između 35.000 i 38.000 lica porijeklom iz Bosne i Hercegovine. „To su ljudi koji predstavljaju jaku vezu između dvije zemlje“, rekao je, izrazivši posebno zadovoljstvo zbog dobre saradnje između Bosne i Hercegovine i Australije u UN, OSCE-u i drugim međunarodnim organizacijama. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću