MENI
2.11.2012

Članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH razgovarali sa delegacijom Komisije za vanjske poslove Parlamenta Švicarske


Predsjedavajući Mirza Kušljugić, zamjenik predsjedavajućeg Zvonko Jurišić i članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirsad Đugum i Mladen Ivanković-Lijanović razgovarali su danas sa delegacijom Komisije za vanjske poslove Parlamenta Švicarske, na čelu sa predsjedavajućim Hannesom Germannom.

Prema riječima članova Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH, Bosna i Hercegovina nema ništa manje kapaciteta i kvaliteta za postizanjem dobrih rezultata kao i Švicarska, ali to nažalost do sada nije iskorišteno i takvo stanje ne doprinosi razvoju zemlje. Kako su istakli, kvalitetna komunikacija i tolerancija u politici jedan je od vidova gradnje bolje budućnosti u BiH.

Delegacija Parlamenta Švicarske je istakla kako u Švicarskoj živi oko 70.000 ljudi iz Bosne i Hercegovine, a više od polovine posjeduje i švicarsko državljanstvo. Imajući u vidu tu činjenicu, naglasili su kako je to i jedan od načina za što bolju saradnju dvije zemlje, ali i prilika za njihova ulaganja u razvoj ekonomije Bosne i Hercegovine. Također, i u BiH živi veliki broj kvalitetnih i obrazovanih ljudi, te Švicarska želi putem različitih vidova ulaganja pomoći u razvoju BiH, rekli su danas članovi delegacije.

S obzirom na sličnosti političke strukture dvije zemlje, sagovornici su razmijenili mišljenja i u vezi načina naplate poreza, funkcioniranja zdravstvenog sistema, te organizacije političkih stranaka.
Inače, sastanku je prisustvovao i ambasador Švicarske Konfederacije u BiH, Nj.E. André Schaller. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću