MENI
2.11.2012

Članovi Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma posjetili preduzeća u Krajini


Predsjedavajući Borislav Bojić i članovi Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma PSBiH, Šemsudin Mehmedović, Nermina Ćemalović i Nermin Purić su boravili u radnoj posjeti preduzećima “Saniteks” iz Velike Kladuše, “DKS Loversan” iz Cazina, “Mljekari Meglle” i “Bihaćkoj pivovari” iz Bihaća.

Cilj posjete koja je organizira u koordinaciji sa predstavnicima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Agencije za sigurnost hrane BiH, bio je upoznavanje sa problemima sa kojima se susreću ova preduzeća.

Tokom susreta je posebno skrenuta pažnja na nepostojanje laboratorija i agencije za izdavanje izvoznih dozvola za robe animalnog porijekla, nepostojanje kontrola standarda uvezene robe, problem dobijanja izvozničkog broja EU i priznavanje labaratorijskih analiza iz BiH u drugim državama.
Naglašeno je i kako je potrebno stimulirati izvoz u iznosu od 10% u odnosu na ostvarenu vrijednost izvoza, omogućiti jednostavniji pristup sredstvima Razvojne banke FBiH, uvesti diferenciranu stopu PDV-a na uvoz opreme i pojednostaviti procedure za uvoz i izvoz robe. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću