MENI
5.11.2012

Održana sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma


Na održanoj 30. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o komunikacijama, predlagač Vijeće ministara BiH.
Utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržana su načela Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH i Prijedloga zakona o fondacijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Podržan je, sa jednim usvojenim amandmanom, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanica Ismeta Dervoz.

Odgođeno je izjašnjavanje i Komisija je zaključila da će od Kolegija Predstavničkog doma PSBiH zatražiti produženje roka za dostavu Izvještaja u vezi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
S obzirom da sjednici nije prisustvovao predstavnik Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, danas nije bilo izjašnjavanja o zahtjevu za autentičnim tumačenjem člana 17. Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, s nacrtom teksta izmjene i dopune Zakona.
Komisija je zaključila da je u pitanju primjena a ne autenično tumačenje u vezi zahtjeva za autentičnim tumačenjem člana 6. stava (2) Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH, podnosilac Vlada Brčko Distrikta BiH.

U vezi Informacije o Nacrtu nomotehničkih pravila za izradu zakona i drugih propisa u institucijama BiH, zaključeno je da je potrebno pristupiti izradi nomotehničkih pravila za izradu zakona i drugih propisa u institucijama BiH, čiji je podnosilac Vijeće ministara BiH.
Za narednu sjednicu je odgođeno izjašnjenje o nacrtima tekstova izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH u skladu sa zaključkom Komisije sa 28. sjednice, a u vezi sa autentičnim tumačenjem i pročišćenim tekstovima zakona, uz konstataciju da članovi Komisije na narednoj sjednici iznesu primjedbe o nacrtima s ciljem donošenja određenog stava o njima.

Članovi Komisije su se upoznali sa Inicijativom Sekretarijata UN-a, Odjel za politička pitanja, o organizaciji stručnog savjetovanja o uspostavi institucionalnog mehanizma za ustavnu reformu u BiH, kao i informacijama o nastavku saradnje ustavnopravnih komisija oba doma PSBiH na projektu Vlade Švicarske Konfederacije pod nazivom „Pomoć Švicarske ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini“ i o održavanju seminara 14. i 15. novembra 2012. godine na temu „Medijacija u procesu postizanja parlamentarnog konsenzusa“. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću