MENI
6.11.2012

Održan sastanak nadležnih parlamentarnih komisija sa delegacijom Savjetodavnog komiteta Vijeća Evrope za provođenje Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina


Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku i Privremene zajedničke komisija oba doma PSBiH za provođenje Presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH održali su sastanak sa delegacijom Savjetodavnog komiteta Vijeća Evrope za provođenje Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina.

Tokom susreta pažnja je fokusirana na zakonodavni i institucionalni okvir za zaštitu nacionalnih manjina, kao i generalna pitanja jednakosti i nediskriminacije.
Predsjedavajući Privremene zajedničke komisija oba doma za provođenje Presude Sejdić i Finci, Šefik Džaferović je rekao kako je komisija postigla saglasnost da promjene Ustava BiH treba vršiti vezano za izbor delegata u Domu naroda PSBiH i članove Predsjedništva BiH. „U proceduri su tri grupe amandamana koji trebaju biti usaglašeni, pri čemu smo svjesni obaveze Bosne i Hercegovine da Presudu implementira“, istakao je on.

Borjana Krišto je naglasila kako promjena Ustava BiH prije svega predstavlja političko, a tek onda pravno pitanje. „Potrebno je donijeti novi Ustav koji će otkloniti diskriminaciju i prema hrvatskom narodu, a kojim će biti implementirana i Presuda Sejdić – Finci“, rekla je ona.

Krstan Simić se osvrnuo na potrebu otklanjanja diskriminaciju osoba koje su pravo na penziju stekle na teritoriji Federacije BiH, a žive na prostoru Republike Srpske. „Ustav BiH stavlja u obavezu Bosni i Hercegovini da poštuje ljudska prava što znači da treba otkloniti uzroke diskriminacije penzionera kako je naloženo i Presudom suda za ljudska prava u predmetu Duška Karanovića“, rekao je on.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, Aleksandra Pandurević je naglasila kako ne postoji strategija za prebacivanje predmeta sa Suda BiH na niže sudske instance i da se ne provodi strategija za procesuiranje ratnih zločina. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću